Budući da nas često pitate za savet pri odabiru vašeg lejzi bega, odlučili smo da se posavetujemo sa arhitektom i pomognemo vam da bolje shvatite psihologiju boja I na taj način odlučite koja vam najviše odgovara.

Postoje tri stvari na koje treba prvenstveno da obratite pažnju kada birate boju koja će uticati na vaš enterijer:

  1. Upotreba prostorije- razmislite koliko vremena u toku dana ćete provoditi u određenoj prostoriji, koje aktivnosti ćete u njoj obavljati I koje raspoloženje želite da vam izaziva.
  2. Osvetljenost- odredite da li sunčevi zraci dopiru u prostoriju, i u koje doba dana.
  3. Veličina prostorije– u zavisnosti od veličine, odredite da li vam je potreban svetliji ili tamniji nameštaj. Svetlije boje daju osećaj prostranosti, dok tamnije boje utiču da prostor izgleda manje.

Siva boja

Sivi enterijer odiše formalnošću, suptilnom elegancijom koja nije previše konzervativna. Izaziva osećaj urednosti i čistoće. Takođe, ako imate previše sive u enterijeru, izazvaće osećaj dosadnog okruženja. U svakom slučaju, činjenica je da je veoma praktična za kombinovanje. Definitivno je u trendu.

Crna boja

Koristeći psihološke efekte crne boje, možete stvoriti elegantan enterijer. Ako je iskoristite pametno, crna će uneti dašak elegancije i sofisticiranosti u vaš dom. Ukoliko je stavite na svetlu ili neutralnu pozadinu, svaki predmet crne boje će se istaći. S toga je idealna ukoliko želite da svi primete vaš novi Krejzi Lejzi.

Bela boja

Bela je boja svežine I čistoće. Izaberite belu ukoliko želite da izazovete prozračan izgled, tišinu i čistoću. Ako ne želite da eksperimentišete sa bojama previše, kombinujte belu sa drugim neutralnim bojama- crna, siva i braon se poprilično dobro slažu sa belom. Idealna je za manje prostorije, jer izaziva efekat prostranosti.

Žuta boja

Žuta je boja sunca, asocira na sreću, radost, prosperitet i toplinu. Žuta boja je sinonim za optimizam. U enterijeru deluje prijateljski i prozračno. Poslednjih godina, često je srećemo u kombinaciji sa sivom. Ukoliko volite žutu boju, odaberite poneki detalj u ovoj boji, kao sto je jedan žuti lejzi beg.

Crvena boja

Ova boja utiče na bolje rezonovanje, koncentraciju I stimulaciju. Ukoliko želite da vaše dete bolje pamti I uči, izaberite crveni lejzi beg za njegovu sobu. Takođe, opšte je poznato da je crvena boja ljubavi I strasti, pa koji je onda bolji način da iskažete ljubav voljenoj osobi nego upravo crvenim lejzi begom?

Roza boja

U većini zemalja, roza boja se smatra ženskom I povezuje se sa svim što ima veze sa devojčicama. Kada se koristi u eneterijeru, deluje umirujuće i udobno. Ako želite da vaša slatka devojčica spokojno uživa u svom detinjstvu, pravi izbor je rozi lejzi beg.

Ljubičasta boja

Ovo je boja luksuza I skupoće. Ako u sebi ima plavičastu nijansu, onda je mirnija I spokojnija, ali I daje dašak misterije. Sa druge strane, ako ima crvenu nijansu u sebi, izaziva više pažnje I predstavlja dominaciju. Takođe ljubičasta odavno ima reputaciju kraljevske boje I boje moći.

Plava boja

Plavom bojom možete postići hladan I čist efekat u vašem enterijeru. Takođe, možete je koristiti ako želite da postignete radnu atmosferu ili čak meditaciju, jer je dokazano da plava boja smanjuje krvni pritisak i otkucaje srca. Ukoliko želite da prostorija izgleda veće, ili ako je previše topla, vaš izbor bi trebao da bude plava boja.

Zelena boja

Koristeći psihologiju boja, zelenom možete postići opušten I relaksirajući izgled vašeg doma. Slično kao I plava, zelena izaziva osećaj mira I cistoće. Kao I braon koju viđamo u prirodi, zelena je iz istog razloga veoma prijatna za oči. Najbolji način da je iskoristite u enterijeru jeste da je kombinujete sa drugim bojama.

Bež boja

Ovo je jedna od najpopularnijih boja kada je u pitanju dizajn enterijera. Bež pruža balans neutralnosti, mirnoće, komfora i udobnosti što je idealno za vaš porodični dom.

Tirkizna boja

Tirkizna je zapravo nijansa plave koja se nalazi na skali između plave i zelene. Samim tim, ima karakteristike obe boje- mirnoća plave i rast zelene. Takođe, može imati i karakteristiku koju ima žuta- a to je osecaj vedrine. Nesumnjivo postaje sve popularnija poslednjih sezona, pa samim tim, sigurno nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za tirkiznu.

Narandžasta boja

Narandžasta spada u jake i dominantne, tople boje. Ova kombinacija žute I crvene je jedna od jesenjih boja, koja podstiče radost, zabavu I razigranost. Kada je u pitanju enterijer, ovo je boja za odvažne I moderne. Ukoliko u prostoriji nemate dovoljno prirodne svetlosti, ne plašite se da unesete jedan narandžasti lejzi beg, koji će uneti pozitivnu energiju i stvoriti atmosferu u kojoj možete i da radite i da uživate u isto vreme.

Braon boja

Braon bojom možete izazvati osećaj prirodnosti I udobnosti u svom domu. Često se smatra neutralnom bojom, I iz tog razloga može se kombinovati sa crnom, zelenom, žutom, sivom, crvenom, narandžastom, pa čak I ljubičastom. Ova boja takođe podseća na čokoladu, kafu I kolače. S obzirom da se veoma često sreće u prirodi, predstavlja boju zemlje.

Ostavite odgovor